Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fegyverek

 

 

Sugárvetők

A legtöbb lőfegyver - függetlenül attól, hogy pisztoly vagy turbólézer - plazmanyalábbá alakított, nagy energiájú gázokkal tüzel, melyeket egy energiatelep kisülése aktivál. Az így keletkezett sugarak egy fókuszált mágnes csatornán haladnak keresztül, melyek így a fegyver torkolatát már egyetlen pusztító energiasugárként hagyják el. A kilőtt plazma energiája a megtett út alatt folyamatosan csökken, amíg az energiamező kohéziója teljesen meg nem szűnik. Az ebből eredő viszonylagos pontatlanságából nehéz nagy távolságra precízen célozni. Nagyobb hatótávolság és pontosság elérése érdekében hosszabb mágnes csatornát és speciális erősítő optikai berendezéseket, kristályokat alkalmaznak, melyek jobban összetartják a kibocsátott nyalábot. Ehhez persze még szükséges, hogy a kezelő megfelelően ismerje fegyverét, és kiváló céllövő legyen.imagescajwb246.jpg
 

 

 

 

 


Manapság több ezer típusa létezik a sugárvetőknek. Vannak Galaxis szerte elterjedtek és olyanok is, amik egyetlen bolygóra korlátozódnak. E fegyverfajta általában tükrözi az adott világ életfilozófiáját. A lőfegyvereket további három csoportra lehet osztani, melyek a katonai, a polgári, és a bűnűzői fegyverek.

A katonai lőfegyverek nagyüzemben gyártott, úgynevezett "szériafegyverek". Halálos eszközök, melyekre a nagy tűzerő, ennélfogva pontatlanság jellemző. Általában robosztusak, formájuk pusztán funkcionális, sehol semmi fölösleges díszítési elem.

A polgári fegyverek ellentétben vonzóbb, kevésbé célszerű külsőt kaptak, sokkal több a díszítési elem, hogy ezzel is hívogassa a vevőt. Az általuk kilőtt plazmanyaláb egyáltalán nem halálos, legnagyobb fokozaton is csak kábításra képes. A családját védő békés polgár kedvenc fegyvere, de csak a magvilágok biztonságos tornyai között elterjedtek, ahol inkább használják őket kérkedésre, mint önvédelemre.

A bűnűzők által favorizált fegyvereket korántsem gyártják nagyüzemekben. A legtöbb elfelejtett haderők, kis magáncégek vagy egyetlen ember által fejlesztett szerkezetek. Valamennyi könnyen kezelhető, gyorsan átalakítható, pontos eszköz, kis tűzerővel. A legtöbb ilyen fegyver sugárpisztoly alakjában lát napvilágot, s kevés egyforma található belőlük, mert használóik legtöbbször átalakítják őket, hogy jobban alkalmazhassák különleges körülmények között.

Lézerpisztolyok:S-5

A nabooi Királyi Palotaőrségnél rendszeresített többfunkciós sugárvető nem csak halálos erejű sugárnyalábokkal, de gyenge töltetű, figyelmeztető sugarakkal vagy kábító tűkkel is tüzelhet. Az alsó részén folyékonykábel-tartály található, amivel mozgásképtelenné lehet tenni a célpontot, de arra is alkalmas, hogy mászó kampóra csatlakoztatva a katonák felmászhassanak a falra.

imagescaau9hj1.jpgLPM-1

A Naboo bolygó biztonsági szolgálatában rendszeresített sugárvető, az S-5 rendőrségi feladatokra átalakított változata. Csökkentett tüzelési kapacitással és nagyobb pontossággal bír, valamint hatékonyabban használható ki a kábítási funkció.

medium_rifle.jpgDDC-Defender ANH

A Perem Vidéki csirkefogók közkedvelt maroklőfegyvere, mely hasonlóan a DL-44-eshez olcsó és könnyen beszerezhető. Előnye a DL-el szemben, hogy nagyobb a hatótávolsága és a pontossága, viszont nehezebben kiismerhető.

fegyver.jpg


DEL
Apró sugárvető mely a klón háború utáni fegyverkezési lázban látott napvilágot.

imagescakqa1a0.jpg

 


 

 S-3A és S-3B

A nabooi királynő és udvarhölgyei körében használt kecses, apró sugárvető. Kis méretének köszönhetően könnyen elrejthető, míg áramvonalas borítása lehetővé teszi gyors elővételét. E lőfegyverek csupán kis lyukat ütnek, ám mivel plazmalövedéket lőnek ki, halálosak is lehetnek. Az S-3A hosszú csövű, ezáltal pontosabb és nagyobb a hatótávolsága, általában a királynő személyi fegyvere, míg az S-3B rövid csöve miatt könnyebben elrejthető, ezért is használják az udvarhölgyek. E fegyverek a palota fontosabb termeibe is elhelyezték rejtett rekeszekbe, hogy szükség esetén a királynő gyorsan hozzájuk férhessen (pl. trónszék karfája).

imagescacv00wv.jpg

FG-67

Ős öreg pisztoly még a klón háborúk elejéről. Pontos és nagy tűzerővel rendelkezik, ugyanakkor sok gondoskodást igényel és nehezen kiismerhető. Kevés lelhető fel belőle a Galaxisban.

fegyo.jpg 

 KYD-21

Az egyre közeledő háború miatt egyre nőtt a bűnűzés, ezáltal a fegyvertartás igénye is. Több kisebb cég is olyan kézifegyverek gyártásába kezdett, melyek könnyen, mégis hatékonyan használhatóak. Ilyen a KYD-21 is, mely kompakt, pontos irányzékú, könnyen elrejthető fegyver. Pisztolyhoz képest nagy tűzerővel rendelkezik, hála a robbanó gáznak, amit használ, azonban ez minimálisra csökkentette a tárkapacitást. Ezt a rendkívül olcsó fegyvert erőszeretettel használták bérgyilkosok, mivel nyugodtan eldobhatták használat után, illetve másodhegedűs fejvadászok, akik nem tudtak megfizetni drágább fegyvereket. A legnagyobb hátránya éppen egyszerűségéből adódik, ugyanis könnyen meghibásodik, ezáltal is lett “egyszer használatos stukker”.

imagescafu6n93.jpg
 ZAR-1 és ZAR-2

E két pisztoly a rohamosztagosok kötelékében rendszeresített szabvány oldalfegyver. A ZAR-1-et, bár elő van írva, nagyon ritkán használják, mivel az E-11-es könnyedén betölti a funkcióját. Ennek ellenére minden rohamosztagos öltözőszekrényében ott lapul ez a megbízható fegyver, mely így inkább a bűnűzők körében érvényesül. Ellentétben a ZAR-2-vel, mely kisebb mérete, pontatlansága, kicsi lőtávolsága és alacsony tárkapacitása ellenére is szívesen használt fegyver. A felderítő járőrök túlélő felszereléseik miatt nem vihetnek magukkal nagyobb sugárvetőket, ám a ZAR-2 akár a csizma szárában is elfér. Ugyanígy használják a paranoiásabb tisztek, főméltóságok, politikusok is. S bár a birodalmi hadseregben és a felső körökben sikeresen szerepel, a feketepiacra mégsem robbant be.

zar1.jpgWESTAR-34

A többi sugárvetőhöz képest a WESTAR-34 ritka és drága fegyvernek számít. Eredetileg katonai célokra fejlesztették, de miután egyetlen hadsereg sem vásárolta meg, a feketepiacon értékesítették a már elkészült néhány példányt. Nagyon szerencsésnek mondhatja magát, akinek a tulajdonában van egy ilyen pisztoly, mely egyszerre biztosítja a megbízhatóságot, pontosságot és gyors tűzerőt. Rövid de intenzív támadásokkor működik a legmegfelelőbben, áramvonalas, könnyű szerkezete miatt pedig könnyen hordható, illetve elrejthető. De hiába kiváló a fegyver, a Westar Védelmi Társaság csődbe ment miatta és felvásárolta a Relby Fegyvergyártó Vállalat.

fegyv.jpg

K-23

A Relby Fegyvergyártó vállalat a Westar 34-es alapjait felhasználva, kevésbé drága anyagokból, apró szerkezeti módosításokkal piacra dobták a K-23-at, mely bár teljesítményben alulmúlta elődjét, a polgárvédelmi körökben igen népszerű lett (pl. a Bespinen Cloud City rendfenntartói is ilyet használnak).

 

DL-18 és DL-44

A DL-18 egy korai kísérlete a Blastechnek, hogy berobbanjon a fegyverpiacra. Ormótlan és megbízhatatlan fegyver, nehezen lehet célozni vele, ennek ellenére olcsósága miatt közkedvelt fegyver lett az alulfizetett testőrök, kisebb bandák körében.

Ellentétben a Galaxis talán legelterjedtebb lézerpisztolya a DL-44-es. Fegyveres alakulatokban ugyanúgy használják, mint az utca embere, vagy a leghitványabb űrkalózok. Rendkívül könnyen átalakítható, pontos és megbízható fegyver, melyet nagyon könnyű kiismerni. Ennek tetejében nem nehéz beszerezni, így egy bűntett után el lehet dobni, majd betérve a legközelebbi legális/illegális fegyverboltba megvehetjük a következőt.

Bryar

A Bryar lézerpisztoly egy átlagos kézifegyver kis tűzgyorsasággal és hihetetlen pontossággal. Utcai útonállók, zsebtolvajok kedvelt lőfegyvere, valamint olyan szakmákban, amikor nem létszükség a tűzgyorsaság.

bryar.jpg

 

 

 

RO-72

Az Umarex által gyártott fegyvert legtöbbször testőrök és bűnbandák tagjai alkalmazzák. Megbízható és pontos fegyver, nagy tárkapacitással. Jelentős ellenfele lett volna a Blastech DL-44-esének, ha a gyártás közben fel nem vásárolják a csőd szélén álló Umarexet.BAT-MAUS

A DL-44-es másolata, mely kevésbé megbízható annál. Nagyon kevés lelhető fel belőle a Galaxisban. Elsősorban farmerek használják önvédelemre.T-9

Egy apró, orgyilkosságra tökéletesen alkalmas fegyver. Könnyű elrejteni és nem szokványos alakja miatt akár szerszámnak is álcázható.

fegy.jpg
PB

Egy fegyver, ami tipikusan önvédelmi célokra készült. Kábító lövedéke, nem funkcionális formája tökéletessé teszi arra, hogy szükség esetén megvédje használóját, egyben jól mutasson egy összejövetelen. Egyes források szerint azonban létezik néhány példány, ami képes halálos lövést is leadni.MK7-A4

Szintén civilek számára gyártott fegyver, mely csak kábító lövésekre képes.BLAS-1 és 2

A Tat Cég által gyártott sugárvetők még a klón háború előtti időkről valók. Pontatlanok, kicsi a lőtávolságuk és nagyon megbízhatatlanok. Tökéletes mintapéldái egy olyan kornak, ahol a nézeteltéréseket még diplomáciával és nem fegyverekkel simították el.

GE-R

Apró pisztoly nagy erővel. Megbízható, pontos, viszont méretéből adódóan kicsi a lőtávolsága és a tárkapacitása.L-98

Egy nagyon jó kézifegyver, mely egyaránt megtalálható haderőkben, biztonsági alakulatokban és civilek otthonaiban. Könnyen módosítható, pontos és pisztolyhoz képest nagy tárkapacitással rendelkezik, viszont kicsi a lőtávolsága. Egyetlen ellenfele van a piacon, a DL-44.Merrsonn 44 és Power 5

A Mersonn Gyár két vívmánya egyértelműen a DL-44 alapjain nyugszik, melyhez egy ipari kém segített hozzájutni. Tulajdonságaiban majdnem ugyanolyan jó, mint a nagy előd, de pontatlanabb és drágább, ráadásul kevésbé könnyen módosítható.Lézerpuskák:DH-17

A birodalmi hadsereg megalakulásakor hatalmas verseny alakult ki a fegyver gyártó cégek között. A vitathatatlan nyertes a Blastech, mely az E-11-es mellett egy másik fegyvert is fejlesztett, s bár a DH-17 nem lett a Birodalmi Hadsereg rendszeresített fegyvere, mégis széles körben használják magánhadseregekben, biztonsági alakulatokban. Tűzgyorsasága és pontossága kielégítő, de ereje és rövid hatótávolsága csak beltéri harcokra teszi alkalmassá.E-11

A Blastech gyöngyszeme lett a birodalmi rohamosztag általános kézifegyvere, mely egyesíti a nagy hatótávolságot, valamint a halálos tűzerőt. A fejlett hűtőrendszerrel ellátott plazmagáz tárral több, mint 500 lövés adhat le. A háromállású támaszték használatával a fegyver nagy hatótávolságú tüzelésre is alkalmas, igaz pontossága már nem kielégítő. Az E-11 kiváló támadófegyver, melyet bár kifejezetten a birodalmi rohamosztagosoknak fejlesztettek ki, kikerült a feketepiacra is, ahol igen hamar közkedvelt árucikké vált.

e-11.jpg


 
DLT-19 és DLT-20A

Akárcsak a DC-15 A2-nek, az E-11-nek is van nagytestvére, mely a hiányosságait kompenzálandó jött létre. A Blastech lézerpuskája erősebb, nagyobb hatótávolsággal bír, akár mesterlövészpuskaként is használható. A rohamosztagosok külső területen használják, ahol kiegészítve az E-11-esekkel szinte bármilyen ellenséggel szemben fölényben vannak.

EE-3

Egy régen elfelejtett haderő fegyvere, mely pontos, gyors és megbízható, ellenben kevés lőszerrel bír. Éppen ezért rövid, intenzív támadások során kiválóan alkalmazható. Manapság elavultsága miatt már talán csak egy ember használja, Boba Fett.


 

Tenloss DXR-6

Ez a gyalázatos fegyver molekula-szinten pusztít, könnyűszerrel széttépve bármilyen élő organizmust. Kegyetlen volta miatt a DXR-6-ot kitiltották az egész galaxisból, ennek ellenére túl gyakran bukkan fel fejvadászok és bérgyilkosok kezében. A Nar Shaddaan könnyedén beszerezhető.DEMP

Azaz Destruktív ElektroMágneses impulzus Puska. Ez az impulzusfegyver főképp droidok és elektromos egységek ellen használatos. A DEMP magasfeszültségű ionnyalábot lő ki, mely tönkreteszi az elektromos rendszereket. Sajnos, a DEMP 1-től eltérően a DEMP 2 ionnyalábja képes kárt okozni az élő szervezetekben is, legtöbbször kábulást, néha halált okozva. Előszeretettel használják droid és sikló tolvajok, néha zsebesek.

T-21

Még a DLT-19 előtt rendszeresített lézerpuska a klón háborúk végén került kifejlesztésre a Blastech által. Elavultsága ellenére máig használják a birodalmi rohamosztagosok, főleg a veteránok, akik megbízhatóbbnak és pontosabbnak tartják, mint a DLT modelleket. Ennek ellenére ezeket a fegyvereket is fokozatosan kivonják főleg egyre gyakoribb meghibásodásuk miatt.CR-2

A Panaka kapitány irányítása alatt álló nabooi Biztonsági Őrség leghatékonyabb lőfegyvere a CR-2. Tárkapacitása és tűzgyorsasága egyaránt hasznos eszközzé tették a Kereskedelmi Szövetség droidjai elleni összecsapásokban. Legnagyobb hátránya azonban mégis a legtöbb sugárvetőre jellemző pontatlanság és kis hatótávolság.

cr2.jpg
GSB-45

A leggyakoribban a Kereskedelmi Szövetség droidseregében előforduló sugárvető nagy tűzerővel és tárkapacitással rendelkezik, ellenben pontatlan. Más, a Szövetséggel kapcsolatot tartó kisebb biztonsági csoportok is szívesen használják, mert viszonylag olcsó és megbízható. Ráadásul könnyedén átalakítható lángszóróvá. Érdekessége még, hogy az általa használt energiacella továbbfejlesztett változatát olyan fegyvereknél használták, mint a köztársasági klónosztagosok DC-15-e vagy a birodalmi rohamosztagosok E-11-e.REP-6

A lézerpuskák szégyenfoltja a Galaktikus Köztársaság Szenátusában dolgozó politikusok védelmére kirendelt Kék Őrség szolgálati fegyvere. A míves díszfegyvert ritkán vetették be harci tevékenységben, akkor is eredménytelenül. A nyilvánvaló tervezési hibák, illetve a szenátorok szeszélyei miatt csőszájfékkel ellátott puska hiába rendelkezik hosszú mágneses csatornával, lőtávolsága és pontossága elhanyagolhatóan csekély a modern tűzfegyverekkel szemben. Nem is beszélve lassú tüzelési sebességéről és kicsi tárkapacitásáról.ZL-7

Egy nagyon pontos és megbízható mesterlövészpuska intelligens célzó távcsővel. Gyorsan szétszerelhető, ezáltal könnyen szállítható. Különleges ötvözetű anyagból készült, melyek elnyelik a pásztázó sugarakat, így nem veszik észre ellenőrzéskor.DC-15 A1 és DC-15 A2

A klón katonák rendszeresített lézerfegyvere az első a háborús célokra kifejlesztett kézifegyverek körében. A tervezők megpróbálták egyesíteni a megbízhatóságot, pontosságot és a nagy tűzerőt, nem kevés sikerrel. Újfajta gázpatronokkal, energia cellákkal, valamint fejlett hűtőrendszerrel látták el őket, így sokszorosára növelték a leadható lövések számát. A DC-15 A1 lézerpuska erős, nagy hatótávolságú, pontos lőfegyver, míg kistestvére a DC-15 A2 sugárfegyver megbízhatóbb, gyorsabb tűzsebességű de kisebb hatótávolságú. A DC-15-ösök elismert katonai fegyverek lettek, melyeket a Birodalom idején is szívesen használnak kalózok és magánhadseregek.

A-280

A Blastech egyik legsikeresebb fegyvere az E-11 után, amelyet nagy számba gyártottak magánhadseregeknek, majd később a Lázadók Szövetségének. Pontosabb birodalmi testvérénél, viszont annál kevesebb lövést tud leadni.V-10

A Relby Vállalat főként kézi sugárvetőkre specializálódott, de néha megpróbálkozott puskák gyártásával is. Egyetlen sikeres modelljük a V-10, mely pontos és viszonylag nagy hatótávolsággal rendelkezik. Fejvadászok előszeretettel használják. 
Valken-38

Orvlövészpuska, mely átlövi a gyengébb erőtereket és védőpajzsokat, valamint a vékonyabb páncélokat. Orgyilkosok és fejvadászok kedvenc fegyvere.DRT-3

A Blastech lézerpuskáját a birodalmi rohamosztagosok sivatagos bolygókon használják, mivel nehezen jutnak be a homokszemcsék a belsejébe és a magas hőmérséklet sem árt meg neki. 

DOR-12

Egy lézerágyú, melyet a Blastech készített a Birodalomnak extrém hideg bolygókon való bevetéshez. A fegyver önmagát fűti.E-WEB

Ez a nehéz sugárvető könnyen szétszerelhető, így a legnehezebb terepen is csupán néhány ember kell a szállításához. Ezzel a fegyverrel a katonák bármilyen akadályt képesek lerombolni, még az olyan szokatlanul nehéz terepen is, amitől az ellenség helyzeti előnyt remél.Egyéb lőfegyverekA sugárvetők mellett szintén elterjedtek a különleges vagy szilárd lőszert használó gyilokeszközök. A technika fejlődésével mindenki azt hitte, előbb-utóbb örökre eltűnnek a Galaxisból, s bár egy darabig tényleg nem használták őket fejlett világokban, kis idő után újra felbukkantak. Egyes népek nem voltak hajlandóak lemondani különleges fegyvereikről, mások az energiapajzsok terjedésével szemben a leghatékonyabbnak a szilárd alapú lőfegyvereket tartották. Manapság ezek a különleges, ősinek tűnő harceszközök éppúgy előfordulnak hadseregekben, mint útonállók kezében.Ismertebb lőfegyverek:Hangfegyver

Bár nem tartozik közvetlenül a sugárvetők csoportjába, működési elve alapján mégis ide sorolható. A geonosisi közkatona szabványos oldalfegyvere rezgéskeltő generátort használ pusztító hanggömbök előállítására. Tüzeléskor egy kicsiny plazmaionizált töltéssel egészül ki, ami stabilizálja a hangeffektust, míg a lövedék óriási pusztítást okozva célba nem ér. A klón háborúk alatt néhány példány kijutott a feketepiacra is.MVC-699F wookie íjpuska

A Kashyyykon gyártott elsőre primitívnek látszó eszköz szintén elterjedt szerszám. A hagyományos nyílpuskában a mágneses gyorsító egység gyújtja be a robbanóanyagot, amely azután egy energiaburokban repül tovább. Az íjpuska hatótávolsága 50 méter, az íj megfeszítése nagy erőt igényel, ezért is használják elsősorban wookie-k, bár néhányat felszereltek automata felhúzóval, így más fajok képviselői is alkalmazhatják, és megnőtt a tűzgyorsaság.Gungan atlatl

Bár a szó szoros értelmében nem tekinthető lőfegyvernek, bizonyos szemszögből mégis az. A primitív törzsek egyik leghatékonyabb eszköze, hogy rongyba követ téve megpörgetik azt, majd az ellenség fejéhez vágják. A találmány a nabooi csata után vált népszerűvé, ahol a gungan haderő atlatot használva energiagömbökkel dobáltak a támadó droidokat. Bár a modern hadseregekben szóba sem jöhet egy ilyen fegyver, a klónháborúk alatt a gunganok jelentős mennyiséget értékesítettek. Ezekben az időkben több magánhadsereg is felszerelkezett félve a Szeparatisták droidseregeitől. Manapság a droid és sikló tolvajok, valamint huligánok használják szívesen.Gungan cesta (gerely)

Hasonlóan az atlathoz, a cesta is csak a gunganok jóvoltából vált népszerű eszközzé. A gerely végére energiagömböt illesztve hatékony dobófegyverré válik. Szintén számos példány gazdára talált a klónháború idején, mára azonban csak tolvajok és huligánok használják.Nyílvető

Ezek a szerkezetek a bérgyilkosok és fejvadászok egyik legkedveltebb eszközei. A könnyen hordozható és átalakítható szerkezetek apró nyilakat lőnek ki jóval csendesebben bármilyen más lőfegyvernél. A nyilak hegyét bármilyen méreggel bekenhetik, a céltól függően.RENDOM-9 nehézgépfegyver beépített sokkvetővel

Acéltöltényeivel ez a fegyver iszonyú pusztítást képes véghezvinni az ellenség soraiban. A Birodalmi erők használják ki ennek a nehézgépfegyvernek a halálos tűzerejét és a sokkvetőt, amivel jól lehet tömeget oszlatni (értsd: egyetlen találat esetén a célpont eszméletét veszti, több találat esetén az életét) és tűz alatt tartani nagyobb területeket. Tüntetésekkor előszeretettel vetik be. A feketepiacon főleg a tűzerő mániás bandák veszik.GOLAN FC1 flesett

A rendőri erők rendszeresített fegyvere, izzó fémdarabokat lő ki tág szórásban. A fegyver kis távolságban lévő, egymáshoz közeli több célpont ellen lett tervezve. Nagy gonddal kell kezelni a visszapattanásból származó esetleges károk miatt, éppen ezért nem is alkalmazzák őket más körökben.MERR-SONN PLX-2M hordozható rakétavető

A PLX-2M egy nagyon hatásos fegyver, ami Arakyd 3T3-as rakétákat lő ki. Puszta robbanóereje veszélyessé teszi a zárt térben vaktában való lövöldözéshez; de nagyon hatékony, amikor “intelligens” követési módban használják, így a rakéta a befogott célpont után ered, bújjon az akárhová.Lángszóró

Folyékony vagy légnemű gyúlékony anyagokat gyújt be elektromos szikrával. Pusztító eszközök, de sérülékenyek, kicsi a hatótávolságuk és a kapacitásuk. Ennek ellenére szívesen alkalmazzák őket tömegoszlatáskor, bizonyítékok eltüntetésekkor.Robbanószerkezetek

Legalább olyan elterjedtek, mint a sugárvetők. Hadseregek és bűnűzők használják. A robbanóanyagok különböző fajtáit pusztítási mértékük illetve működési elvük alapján különböztetjük meg. A sugáralapú, ezáltal nagy pusztító erejű szerkezeteket nagyobb csillaghajók és épületek szabotálásánál alkalmazzák, míg a hő és szilárd robbanóanyagokat csatákban, gyalogság vagy harcjárművek ellen vetik be.Ismertebb kézifegyverek:

Hődetonátor

A legelterjedtebb robbanószerkezet, melyet általában gránát formájában alkalmaznak igen széles körben. A hődetonátor csak egy bizonyos hatókörben alkalmazható, amiben zárótüzet bocsát ki, felbomlasztva minden anyagot. Időzíthető funkciója miatt merénylők és szabotőrök is szívesen alkalmazzák!

Lézeres tapadóakna

Egy tapadóakna két fő részből áll: lézeres detonátor és maga a robbanószer. Mikor az aknát telepítik, a lézersugár bekapcsolódik és egészen az útjába eső legközelebbi felületig kiterjed. Ha a lézerfény megtörik, vagy a töltetre rálőnek, az akna felrobban, és hatókörében mindent elpusztít. Hátránya, hogy a lézer miatt könnyű észrevenni, és megfelelő távolságból hatástalanítható.Infravöröses tapadóakna

Hasonló a lézeres aknához, de itt infravörös sugarat bocsát ki, ezzel megnehezítve az akna észrevételét.Mozgásérzékelős tapadóakna

A beépített lokátor aktiválja a robbanóanyagot, ha a delikvens hatósugárba ér. A legdrágább robbanószerkezet, de egyben a legmegbízhatóbb is.Távirányítós robbanószerkezet

A merénylők és szabotőrök kedvence. A szerkezet tetszőlegesen telepíthető, majd egy kis rádió távirányítóval aktiválható.Proton bomba

Hatalmas pusztító erejű, időzíthető szerkezet. Hajók és épületek elleni szabotázskor használják.Energialövedék

Nagy koncentrációjú plazmaenergiát tartalmazó törékeny, rugalmas gömb, mely felszabaduláskor komoly kárt tud tenni gépekben vagy szerves élőlényekben.

 

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2021 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 92218
Hónap: 646
Nap: 29